blankBrzeg - esk verzeBrzeg - Deutsch

Zamek w Brzegu

(Brzeg • Brieg)

ja mieszkam w Brzegu ifajne mamy zameczki na wawelu.

super zameczek i nie przypadkowo nazywany Śląski Wawel.

jestem mieszkanka brzegu i powiem szczerze ze brzeg chociaz jest malym i nudnymmiastem zamek ma ladny,i teraz gdy jestem daleko tesknie za ta brzeska nuda

2006-10-26  14:29 •
Kto z brzegu?? Powiedzcie mi ile kosztuje zwiedzanie zamku dla ok. 20 osób i basen dla ok. 20 osób + ok.2 opiekunów! Odpowiedzcie jak najszybciej... moje gg 8184337 pliska to wazne!

2006-06-13  17:47 •
ten zamek byl jest i bedzie ladny ja m9ieszkam 10km od brzegu aktualnie jestem w anglii ale zawsze znajde czas aby luknac na brzeska stronke wkrotce znow zobacze nasze miasto na zywo!!

2006-04-09  22:27 • janusz-uczen
Faktycznie obiekt niewątpliwej urody - aczkolwiek organizacja urządnicza do bani. W sobotę tj. 08.04.2006 godz 15:48 nie ma możliwości zwiedzenia komnat zamkowych gdyż Muzeum czynne jest do 16:00. Toż to kpina - co z tego że ładny z wierzchu. Może tylko z wierzchu. Pozdrawiam - zawiedziony.

2006-03-23  21:26 • Krystian
Serdecznie zapraszam wszystkich w to miejsce w ktorym stoi nasz maly Wawelek , od malego kajtka biegam kolo niego i zawsze kiedy na niego spogladam tak samo ciesze swoje oko,jest przepiekny!Pozdrawiam wszystkim Brzezan z Finlandii!

2005-11-20  01:32 • Bosa
Mieszkam tu! Pozazdrościć! Jest super!

2005-10-06  03:59 • edi
Zamek owszem, znam bo mieszkam od niedawna w Brzegu. to prawda, jest niekiepski. a fasada przeurocza i genialnie odnowiona. Nic tylko gratulacje dla odnowicieli. Ale poza zamkiem sporo syfu w miasteczku ......

2005-08-29  01:15 • wieniawa
Zapraszam wszystkich miłośników historii do naszego miasta. Zamek jako perełka renesansu przyciąga swą urodą i pięknem wysokiej jakości porac renowacyjnych. Wielkie dzięki władzom miasta a zwłaszcza wieloletniemu dyrektorowi Zamku Panu Pawłowi Kozerskiemu.

2005-06-16  18:22 • mieszkanka Brzegu
Zamek Piastów Śląskich dzięki milościwie nam panującemu Księciu Pawłowi Kozerskiemu jest na pewno jedną z najpiekniejszych rezydencji w Polsce, ma po prostu duszę.

2005-03-05  20:09 • Nuna
Miasto piekne ..a zamek cudowny....zauroczył mnie.Byłam w odwiedzinach u znajomych w Brzegu ale chetnie nawet teraz pojechałabym tam zpowrotem.Zazdroszcze wam tak pieknego mista a zwłaszcza zamku.Pozdrawiam cię Maciuś i dziekuje za wszystko.Nuna

2005-03-01  01:42 • kasiula
zameczek cacy

2004-11-04  20:24 • Basia
Witam Brzeg!Jest to moje rodzinne miasto,tam sie urodziłam.Niestety musiałam je opuścić.Pozdrawiam Wszystkich,którzy tam mieszkają.A Tobie Jaco dziękuję za pamięć i życzenia.Basia

2004-11-04  20:18 • jacojaco
Basiu w pięknym mieście mieszkałaś.Pewnie często o nim myślisz. Będe myślał z Tobą. j.

2004-11-03  16:19 • JaCu (T.J.O.)
Mi się też podoba. W końcu koło niego mieszkam :) Najbardzie mi się podoba to że w soboty wstęp free :> Narq pozdrowiania z Brzegu czy Brigu

2004-11-01  17:29 • jacojaco
Brzeg jest ślicznym miastem, niestety poznałem je tylko na stronach internetu. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców ,a jeszcze bardziej Tych, którzy musieli opuścić swoje rodzinne miasto.Basiu trzymaj się. jaco

2004-03-23  15:22 • u studni
Kto już raz był w Brzegu , wraca tu chętnie. Na zamku odbywają się sptkania z poezją śpiewaną "U studni". Poezja zagościła tu na dobre i świetnie się czuję w tych cudnych wnętrzach i nadziedzińcu zamkowym. Ty się dzieją czary.Trzeba sprawdzić. / www.ustudni.icenter.pl /

2004-03-16  20:42 • nikt
Jeden z nielicznych zamków które mają pamiątke po królach, ciekawe czy współcześni władcy doczekają swoich półpiersi , na to trzeba sasłużyć

2004-02-28  06:29 • Ozyrys
Bywam często w Brzegu Dolnym, ale zamku nigdy tu nie widziałem.Gdzie on jest?

2004-02-22  06:51 • Zióło
Zamek Cudo!!! Po prostu przecudowny!

Byłem i zobaczyłem. Ciekawe turnieje rycerskie. Pozdrowienia dla Chorągwi Piastów Śląskich!!!

2004-01-14  20:28 • Waldemar Rekść
Fasada wejściowa zamku brzeskiego jest jednym z najcenniejszych pomników Renesansu na północ od Alp, porównywalnym z Kaplicą Zygmuntowską na Wawelu. Szkoda, że nie odbudowano z uwagi na skąpość środków brakującej pierzei krużganków i Wieży Lwów, ale ta ostatnia jak sądzę będzie kiedyś odbudowana.

2004-01-03  03:38 • lala
Jest to zamek z duszą!Najpiękniejszy na całym świecie!Jest kilka legend z nim związanych!Nie bez powodu nazywają go małym Wawelem!

2003-05-09  23:03 • PARADIES-Gesellschaftsreisen, 9020 Klagenfurt, Austria
good afternoon, we have to groups who want to visit the Piastencastle Brzeg 1. group 06. 06. , approx. 45 paxes 2. group 27. 06. approx 30 paxes Please tell us if you have a germanspeaking guide and the costs for entrance fees and guide. Thanks for your soon reply and best regards PARADIES-Gesellschaftsreisen Gerlinde Lucic A-9020 Klagenfurt Tel. 0043 463 56590, Fax 0043 32 90 80

2003-05-07  20:05 • mile
Zamek potocznie nazywa się "mini Wawelem" ponieważ prawdopodobnie projektujący go architekci zastosowali takie same rozwiązania jak własnie na Wawelu. Na zamku mozna podziwiać komnaty dostępne dla zwiedzjących jak i podziemia w których mieszczą sie grobowce. Przy zamku znajduje się piękny ogród oraz zwiedzic mozna kaplicę. Rokrocznie na zamku odbywają się koncerty muzyczne i organizowane sa wystawy.

2000-09-22  09:03 • Cleo
Zamek Piastow Slaskich w Brzegu jest jednym z piekniejszych zamkow tego typu na Dolnym Slasku. Urok swoj zawdziecza nie tylko wlpanialemu wygladowi, a takze swojej duszy. Zwiedzajac ten zamek robi sie cieplo na sercu i zawsze milo sie go wspomina. Brzeg jest cudowny!!!!

2000-04-18  18:44 • Erni2
Odnowiony; wyremontowany; muzeum. Ponadto kruzganki (tak - takie jak na Wawelu) dodaja calemu dziedzincowi niezapomniany wyglad; bractwo rycerskie dopelnia klimatow.

1998-08-09  15:49 • bolwerk
Podobają mi się krużganki, które są podobne do zamku Wawelskiego. Mówią, że jest to mały Wawel Śląski

1998-06-12  18:26 • nemo
Ponieważ jest perełką historyczną, wspaniale odnowiony, zachowuje wszystkie walory historyczne. I oczywiście jest klasy "0"!