blankBorzygniew - Česká verze

Dwór w Borzygniewie

DLokalizacja zamku na mapie Polskiata na fasadzie zamku w Borzygniewie wskazuje, że budowę zakończono w 1613 roku. Późniejsze przebudowy miały miejsce w XVIII i XIX wieku. Wzniesiony został z kamienia na planie prostokąta, nakryty dwuspadowymi dachami. Fasady zostały ozdobione sgraffitową dekoracją geometryczną i symetrycznie zwieńczone dwoma trójkątnymi szczytami. Sień wejściowa sklepiona była kolebkowo i ozdobiona wykonanym w stiuku ornamentem geometrycznym.
Pod koniec II wojny światowej zamek został zniszczony.
Dwór w Borzygniewie - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2003 Dwór w Borzygniewie - fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Dwór w Borzygniewie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Dwór w Borzygniewie - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Dwór w Borzygniewie - Widok od północny, fot. ZeroJeden, IV 2003 Dwór w Borzygniewie - Portal wejściowy, fot. ZeroJeden, IV 2003 Dwór w Borzygniewie - Otwór okienny w południowej ścianie dworu, fot. JAPCOK, IV 2003 Dwór w Borzygniewie - Brama wejściowa, fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2005 Dwór w Borzygniewie - Drzeworyt według rysunku H.Ulbricha, 1896  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=456&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(456);return false;'>źródło</a>] Dwór w Borzygniewie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768