blankBobrzany - English versionBobrzany - Česká verze

Zamek Janowiec w Bobrzanach

(Bobrzany • Girbigsdorf • Janowiec)

Nazwy podobne do Bobrzany • Girbigsdorf • Janowiec:    Janowiec · Janowiczki · Bobrów · Bobrek · Jannowitz · Janowice Wielkie ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiycerski zamek w Bobrzanach wzniesiono prawdopodobnie na początku XIV wieku. Było to niewielkie założenie, na które składała się mieszkalna wieża otoczona murem na planie czworoboku.
W XV wieku zamek uległ zniszczeniu i został opuszczony. Dopiero w latach 1544-1560 wykorzystując istniejące mury rozbudowano założenie do trójskrzydłowego renesansowego pałacu. Wjazd prowadził przez most nad fosą, a frontowa elewacja była broniona przez dwie narożne wieżyczki. Później dobudowano jeszcze jedno skrzydło.
Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004
czasie drugiej wojny światowej pałac nie ucierpiał, ale został opuszczony. W 1960 roku miał miejsce pożar, a w 1983 roku budynek wykupił prywatny właściciel.
Zamek Janowiec w Bobrzanach - Widok od północy, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek Janowiec w Bobrzanach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek Janowiec w Bobrzanach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek Janowiec w Bobrzanach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek Janowiec w Bobrzanach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek Janowiec w Bobrzanach - Sklepienie w sali na parterze, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek Janowiec w Bobrzanach - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek Janowiec w Bobrzanach - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek Janowiec w Bobrzanach - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek Janowiec w Bobrzanach - Plan dworu według Róży Kąsinowskiej, A - mury z przełomu XV i XVI wieku, B - mury z 1 połowy XVI wieku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1033&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1033);return false;'>źródło</a>] Zamek Janowiec w Bobrzanach - Fragment widokówki z początków XX wieku