blankBobrowniki - esk verze

Zamek w Bobrownikach

O jakim charakterze ma ten zamek baszty ?????

a zna ktoś jeszcze jakieś strony, gdzie można zobaczyć coś więcej z Bobrownik? czekam-bany@vp.pl

CIEKAWY ZAMEK SZCZEGULNIE DLA ZAKOCHANYCH

2006-05-23  12:32 • Sympatyk zamku z Brodnicy
Halo Bobroniczanie dlaczego nie odbudowujecie tego zamku tłumy turystów by przjeżdzały ,czy to taki wielki koszt co roku wydać ze 50 tyś na cegłe i murarzy i po paru latach by był gotowy ,może sprzedać prwatnemu właścicielowi .

2006-03-15  20:06 • ktos
no ja tez tak mysle nasz bobrownicki zamek to jest cos

2004-10-19  17:28 • Paweł
Zamek bobrownicki był prawdopodobnie najpotężniejszą warownią na ziemi dobrzyńskiej. Nie istnieją źródła pisane, mówiące że zamek ten zbudowali Krzyżacy. Powstał on najprawdopodobniej w okresie panowania księcia Władysława Opolczyka lub jeszcze wcześniej za panowania Władysława zwanego Garbatym - księcia dobrzyńskiego i łęczyckiego. Ruiny są pięknie położone na brzegu Wisły, a cała miejscowość niezwykle malowniczo w dolinie stanowiącej jej dawne koryto. Polecam na wypady sobotnio-niedzielne i wycieczki rowerowe (Włocławek, Bobrowniki i dalej promem przez Wisłę do Nieszawy i Ciechocinka).

2004-07-27  19:29 • Stojak
Zamek ten to nie tylko symbol Bobrownik, ale też miejsce niedzielnych przechadzek rodzinnych, spotkań młodzieżowych. Po prostu piękne ruiny nad Królową polskich rzek - Wisłą.

2007-08-12  05:24 •
ZGADZAM SIĘ STOJAK

2004-02-07  05:33 • Bożena
Oddaję swój głos na zamek w Bobrownikach.Wiem,że to ruiny ale to tak z sentymentu.

2007-08-12  05:20 •
WIELE SIĘ KIEDYŚ DZIALO NA ZAMKU OGNISKA DURZO PIWA SIĘ LAŁO ZAMEK JEST OK

2000-12-18  00:14 • pomsee
Jest to zamek prawie zupelnie zapomniany choc w skali dawnej ziemi dobrzynskiej wyjatkowy poniewaz zabytku tej rangi i wielkosci oraz historii region ten posiada bardzo niewiele. O jego wyjatkowosci swiadczy sam fakt, ze jest to najdalej na poludnie wysuniety zamek zbudowany przez Zakon Krzyzacki. Zagadka sa motywy decyzji zbudowania tej twierdzy. Ziemia dobrzynska w czasie gdy zamek zostal zbudowany nalezala do zakonu jedynie jako zastaw pod pozyczke udzielona przez Krzyzakow Wladyslawowi Opolczykowi. Juz po paru latach od zakonczeniu budowy Wladyslaw Jagiello wykupil ziemie dobrzynska i zamek bobrownicki znalazl sie w polskim posiadaniu. Wedlug mnie Krzyzacy wykorzystali jakas wczesniejsza budowle obronna do budowy swojego zamku. Wskazuja na to dwa fakty. Pierwszy to ten, o ktorym wspomnialem a mianowicie podjecie budowy zamku w momencie gdy kwestia przynaleznosci Ziemi dobrzynskiej byla sporna. Drugi to archaiczna jak na poczatek XV forma architektoniczna budowli (oskarpowanie) praktycznie w tym czasie w budownictwie zakonnym nie wystepujaca. Dramatyczna i ciekawa byla historia tego zabytku. Czeka ona na swojego odkrywce. Zas sam zamek robi wielkie wrazenie na zwiedzajacych zwlaszacza po tym kiedy w trakcie badan archeologicznych przeprowadzonych w latach 80 - tych odslonieto jego bryle. Slowem zapraszam do Bobrownik!

2000-07-18  22:25 • Marcin
Zamek ten jest moim zdaniem bardzo dobrze zachowany jako trwała ruina. Daje świetne możliwości jako miejsce kempingu z organizacją spotkań na "łonie" historii i średniowiecza. Poza tym przepiękne miejsce nas Wisłą, gdzie człowiek zapomina , że obok płynie brudny ściek, zaś robi wrażenie sąsiedztwa Życiodajnej Rzeki która łączy i chrni. Okolica zaś jest pzrepiękna i na pewno jest to niedoceniony skarb Kujaw i Włocławka. Aż się dziwię, że do tej pory owe miasto nie jest zainteresowane wyeksponowaniem tego miejsca. Poza tym jest to świetne miejsce na treningi rycerskie.

2007-07-25  21:35 •
też uważam że ten zamek to naprawdę coś pięknego. wiele razy widziałam już tam sporo turystów-gdyby był on bardziej zadbany byłoby ich zdecydowanie więcej.. Np.to grafitti jest tam zbędne. PIĘKNY ZAMEK!!!:)