blankBobrowniki - Česká verze

Zamek w Bobrownikach

fLokalizacja zamku na mapie Polskiragmenty murów gotyckiego krzyżackiego zamku nad Wisłą. Zbudowany przez zakon w końcu XIV wieku w stylu gotyckim na planie kwadratu. Posiadał czworoboczną wieżę. W 1411 roku, po I pokoju toruńskim, przyłączony do Polski stał się siedzibą starostów. Po zniszczeniach z XVIII wieku nie został odbudowany. W XIX wieku został częściowo rozebrany.
Zamek w Bobrownikach - Widok na ruiny od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - Widok od południa na ruiny zamkowe, fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - Widok od północy, fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - Północny narożnik drugiego obwodu murów, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Bobrownikach - Ruiny zamku w Bobrownikach w latach 20. XX wieku Zamek w Bobrownikach - Ruiny zamku bobrownickiego w 1935 roku Zamek w Bobrownikach - Ruiny zamku bobrownickiego w 1936 roku Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Widok na ruiny wjazdu od północy, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Bobrownikach - Brama wjazdowa od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - Widok z zachodniego narożnika zamku, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Bobrownikach - Ruiny bramy wjazdowej, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Bobrownikach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Bobrownikach - fot. JAPCOK, VI 2003 Zamek w Bobrownikach - fot. JAPCOK, VI 2003 Zamek w Bobrownikach - fot. JAPCOK, VI 2003 Zamek w Bobrownikach - Plan zamku zaczerpnięty z 'Leksykonu zamków polskich'  <!--[<a href='97' title='Zamek w Bobrownikach - 97' alt='Zamek w Bobrownikach - 97' target=_blank>źródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Bobrownikach - Ruiny zamku na litografii Napoleona Ordy, 'Album Widoków', Seria 8, 1882 Zamek w Bobrownikach - Zamek bobrownicki w I połowie XVII wieku, rysunek z Dziennika A.Boota Zamek w Bobrownikach - Próba rekonstrukcji zamku J.Sławińskiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>] Zamek w Bobrownikach - Rekonstrukcja zamku w średniowieczu według Jana Salma, 'Leksykon zamków w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Bobrownikach - Drzeworyt, Tygodnik Illustrowany 1861 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Bobrownikach - Pozostałości zamku w Bobrownikach na litografii M.Fajansa z 2 połowy XIX wieku Zamek w Bobrownikach - Ruiny zamku w Bobrownikach na rysunku Jana Olszewskiego z 1904 roku Zamek w Bobrownikach - Ruiny zamku w Bobrownikach na akwareli Napoleona Ordy sprzed 1883 roku