blankBobolice - esk verze

Zamek w Bobolicach

Tytułnajpiękniejsze miejsce na Jurze
2009-02-18  21:23 • Imię/nazwisko/nickSikoreczka
Bobolice to najpiękniejsze miejsce na Jurze.Mieszkam w Zawierciu i w sezonie komfortu termicznego jeżdżę tam na rowerze przewaznie raz w tygodniu.Cudowna trasa , bo więcej lasu i pól niż szosy.Możliwość polepszenia kondycji bo trochę pod górę.Od Huciska to już same piękne widoki. Wielki plus to cisza, odgłosy ptaków.Jedo czego się boję to czy rozbudowa, a zwłaszcza baza gastronomiczna, która już za chwilę ściągnie rzesze turystów nie zniszczy natury.

Bobolice
2008-09-22  20:52 • jzurko
Popieram odbudowę Bobolic. Z odbudowami zamków w Polsce są bardzo duże kłopoty i najczęściej nie są one związane z brakiem pieniędzy. Pieniadze na to są, a jeżeli aktualnie na konkretna inwestycje ich nie ma to można je przy odrobinie inicjatywy skombinować. Niestety najgorszą sytuacja jest taka, kiedy to właściciel ma pieniądze, ma projekt, który jest zgodny z danymi historycznymi i archeologicznymi ale nie ma zgody konserwatora, który swoją negatywną decyzję uzasadnia a. że jest to niezgodne z ideą nieodbudowywania zamków, z którą się zetknął w czasie swoich studiów w latach 1970-80, b. odbudowa jest niezgodna z umowami zatwierdzonymi przez Polskę (jaskaś tam karta rzymska czy wenecka, którą podpisał jakieś polskie stowarzyszenie architektów w latach 1960-70-tych, i której nikt nie przestrzega z wyjątkiem niekiedy Polski), c. Ruina estetycznie wpisała się w krajobraz okolicy i nikt z okolicznych mieszkańców nie wyobraża sobie, że mogłaby wyglądać inaczej, d. Konserwator ma taki gust estetyczny, że lubi "malowniczość ruin", po prostu hołduje estetyce sentymentalnej i już, e. powołuje się że okoliczna ludność ma taki sentymentalny gust, że lubi ruiny, f. powołuke się, że urzędnicy gminni i wojewódzcy mają taki sentymentalny gust. Oczywiście mógłbym wymieniać te powody znacznie dłużej. Oczywiście pan Lasocki dał sobie bez problemu z tym radę, bo konserwator, z którym ma do czynienia jest rozsądnym człowiekiem. Dlatego Bobolice już są odbudowane, a Mirów będzie w drugiej kolejności. I za ratowanie tych zabytków powinniśmy jako społeczeństwo być mu wdzięczni, a nie atakować kłamliwymi pomówieniami jakich pełno jest w internecie na temat Bobolic.

2006-08-12  16:43 • Daniel J.
ZA ODBUDOWĄ. Jestem za pełną odbudową zamku Bobolice. Myślę że w Polsce mamy tyle "szacownych ruin", że warto część tych rzeczy odbudować. Historia na tym nie straci, ruch turystyczny wzrośnie i może w ten sposób znajdą się pieniądze na ochronę i zabezpieczenia kolejnych zabytków. Oczywiście odbudowy są możiwe tylko w przypadku istnienia dokumentacji co do dawnego wyglądu poszczególnych obiektów. "Romantycy" którzy nie pozwalają na rekonstrukcje niech pomyślą o tym, że za niewiele lat z tzw. trwałych ruin nie pozostanie nic poza kamieniami użytymi "dla zabezpieczenia". Nie bójmy się odbudów historycznych obiektów. Prawidłowo wykonane - a to zadanie dla konserwatorów zabytków - będą świetnym magnesem turystycznym. Dla niedowiarków : oglądnijcie sobie Carcasonne albo wiele zamków np. w dolinie Mozeli. Wiele z nich to XIX wieczne odbudowy.

2006-08-02  07:01 • Prezes
Miły zameczek, miejscie naprawde spokojne odizolowane od wszystkiego...wsumie to nie ma tam zbytnio co ogladać, tymbardziej teraz gdy trwa remon, ale zawsze można wejść do środka(na nie legalu oczywiście:D)

2006-05-30  05:12 • mago

2006-01-03  22:09 • karol
warto zobaczyc go zima

2005-06-24  02:14 • Anulka
Właśnie dzisiaj tam byłam. Mieszkam blisko, więc jestem tam często ale za każdym razem pod ogromnym wrażeniem. Tam jest po prostu ślicznie!! Zapraszam wszystkich na Jurę:) Pozdrawiam.

2005-06-18  23:50 • Magda
Przepiękny zamek i bardzo malowniczy.Niestety jakiś czas temu rozpoczęto "odbudowę" co nie jest dobrym pomysłem gdyż ruin nie powinno się odbudowywać bo w tym że są ruinami tkwi cały ich urok.Na szczęście są w naszym kraju konserwatorzy zabytków: generalny i wojewódzki i mam nadzieję że nie dopuszczą oni do dalszej dewastacji bo tak trzeba nazwać tą "odbudowę".

2004-05-09  19:33 • romano
byłem tam przez 2 lata wojsko , abaiała-nowa

2004-03-25  05:54 • Martynka
Przepiekny Zamek - jeden z najladniejszych , ma swista atmosfere. Ostatnio rekonstruowany Ma bardzo ladna strone http://www.zamekbobolice.pl Ja bylam naprawde pod wrazeniem

2004-03-16  20:54 • nikt
byłem widziałem i wart jest odnowienia

2004-02-22  07:18 • Patrycja
Jest to najcudowniejszy zamek w Jurze Krakowsko - Częstochowskiej.

2019-12-08  21:20 •

Uwielbiam zamki z wapienia. Dzięki Ci Kazimierzu Wielki!!!

2004-01-14  05:08 • Waldemar Rekść
Zamek jest już w odbudowie. I Bogu niech będą dzięki, chociaż tez trafili się durnie, którym niszczejące ruiny bardziej się podobały.

2000-08-21  00:25 • HALEMB
poniewaz tak przepieknie polozonego zamku jeszcze nie widzialem, jest tam cicho (w przeciwienstwie do pobliskiego Mirowo - gdzie zawsze mnustwo ludzi), daleko od ruchliwej drogi, widoki jakie rozposcieraja sie z jego murow sa oszolamiajace, a takze mozna tam znalezc dreszczyk emocji - skarpy i urwiska z trzech stron (wydaje mi sie ze nawet 20m). Zamek ten nie jest w najlepszym stanie - ale dlatego wlasnie jest taki tajemniczy, pociagajacy i czarujacy. Siedzac na jego murach mozna w spokoju spedzic wiele przyjemnych chwil.

2000-01-26  22:26 • negro
Jest pieknie usytuowany i posiada w sobie "to coś". Jest mały w porównaniu np. do Ogrodzieńca, ale będąc w Bobolicach czuje się tą magię i tajemnicę

2000-01-12  23:23 • tomas
Nie sposób głosować na Bobolice pomijając pobliski Mirów. Bowiem to właśnie atmosfera tych bratnich warowni urzeka przyjeżdżających w te strony. Z mirowa niesamowitym grzbietem wapiennym, a następnie przedzierając się przez gąszcz bujnych krzewów można szybko podejść pod niemniej malownicze ruiny Bobolic. I tu możemy być zaskoczeni! Można bowiem trafić na pasącego się ogromnego byka pilnuącego dostępu do zamku. Dlaczego? Otóż unikalność tych gotyckich ruin polega na tym, że mieszkający u podnóża warowni chłop wygrał ze skarbem państwa sprawę o posiadanie w/w obiektu i jest prawowitym - z dziada pradziada - panem na zamku!!! Niestety biedny wieśniak nie wie co zrobić z takim majątkiem, toteż na szczęście nie sprawia zwiedzającym kłopotu!

1998-12-20  08:38 • head
tam tez jest fajnie, chociarz jakis koles odpadl od sciany(a moze w mirowie?) chcialbym zapytac gdzie jest tuszyn? jacy ludzie glosuja na malbork?

1998-05-03  21:46 • Tomsz
Pomijając szczyty sezonowe, absolutnie bez turystów. Spokojne miejsce gdzie można rozpalić ognisko i odpocząć.