blankBiestrzyków - Česká verze

Wieża w Biestrzykowie

(Biestrzyków • Eckersdorf)

Nazwy podobne do Biestrzyków • Eckersdorf:    Eckersberg ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuina wieży mieszkalnej z XIV wieku, przebudowana w końcu wieku XVI i na przełomie XVII i XVIII wieku. Pierwsza wzmianka pochodzi z 1411 roku. Zbudowana na planie prostokąta, z cegły gotyckiej, na kamiennym cokole. Trzykondygnacyjna z przybudówką na klatkę schodową pochodzącą z końca XVI wieku. Zniszczona po 1945 roku. Zachowały się częściowo piaskowcowe obramowania okien, nad niektórymi widać pozostałości wcześniejszych zamknięć ostrołukowych, które w całości zachowały się na parterze. Od południa
Wieża rycerska z nowożytną dobudówką, fot. ZeroJeden, VI 2012
na II piętrze wykusz ustępowy na kamiennych konsolkach. W piwnicy sklepienia kolebkowe. Dawny wał i fosa otaczająca wieżę zachowały się do dziś w niewielkim fragmencie.
Obiekt ostatnio stał się własnością prywatną, w związku z czym rozpoczęto jego kapitalny remont. Niestety do wieży dobudowano niezbyt gustowny budynek mieszkalny.
Wieża w Biestrzykowie - fot. ZeroJeden, VI 2012 Wieża w Biestrzykowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Wieża w Biestrzykowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Wieża w Biestrzykowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Wieża w Biestrzykowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Wieża w Biestrzykowie - Wieża w Biestrzykowie na zdjęciu z 1908 roku Wieża w Biestrzykowie - Wieża w Biestrzykowie na zdjęciu z 1932 roku Wieża w Biestrzykowie - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2003 Wieża w Biestrzykowie - Wieża rycerska z nowożytną dobudówką, fot. ZeroJeden, VI 2012 Wieża w Biestrzykowie - fot. ZeroJeden, X 2005 Wieża w Biestrzykowie - fot. ZeroJeden, X 2005 Wieża w Biestrzykowie - fot. ZeroJeden, X 2005 Wieża w Biestrzykowie - Elewacja północna, fot. JAPCOK, IV 2003 Wieża w Biestrzykowie - Widok na wieżę od południa, fot. ZeroJeden, X 2005 Wieża w Biestrzykowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Wieża w Biestrzykowie - Plan według pomiarów z 1953 roku T.Jankowskiego, zaczerpnięte z 'Zamki śląskie'  <!--[<a href='484' title='Wieża w Biestrzykowie - 484' alt='Wieża w Biestrzykowie - 484' target=_blank>źródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=15&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(15);return false;'>źródło</a>] Wieża w Biestrzykowie - Plan według pomiarów z 1953 roku T.Jankowskiego, zaczerpnięte z 'Zamki śląskie'  <!--[<a href='484' title='Wieża w Biestrzykowie - 484' alt='Wieża w Biestrzykowie - 484' target=_blank>źródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=15&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(15);return false;'>źródło</a>]