blankBiałystok - English versionBiałystok - Česká verzeBiałystok - Deutsch

Zamek w Białymstoku

Nazwy podobne do Białystok:    Biała · Biała · Biały Bór ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek wzniesiony w stylu gotyckim w 2 połowie XVI w. przez marszałka wielkiego litewskiego Piotra Wiesiołowskiego. Pierwotny zamek zbudowany na planie prostokąta bez dziedzińca, z dwoma wieżami na planie koła. Po rozbudowie z lat 1602-1621, kiedy został mu nadany styl renesansowy, zamek należał do Branickich.
W końcu wieku XVII, w latach 1691-1697 zamek zatracił swój pierwotny wygląd w wyniku przebudowy na pałac barokowy, kiedy także zmienił front o 180 stopni. W połowie XVIII wieku Jan Klemens
Zamek w Białymstoku
Elewacja ogrodowa pałacu w Białymstoku, fot. ZeroJeden, VI 2008
Branicki nadał mu wygląd obecny podczas przebudowy na rezydencję magnacką nazywaną "Wersalem Podlaskim". Pod koniec ostatniej wojny pałac spalono, ale po wojnie odbudowano według wzoru z XVIII wieku.
Jedynym śladem po pierwszym zamku są gotyckie przesklepienia otworów w centralnej części pałacu.
Obecnie znajduje się tu Akademia Medyczna.
Zamek w Białymstoku - Zamek na widokówce z lat 20. XX wieku Zamek w Białymstoku - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Białymstoku - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Białymstoku - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Białymstoku - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Białymstoku - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Białymstoku - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Białymstoku - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Białymstoku - fot. ZeroJeden, VI 2008 Zamek w Białymstoku - Elewacja ogrodowa pałacu w Białymstoku, fot. ZeroJeden, VI 2008 Zamek w Białymstoku - fot. ZeroJeden, VI 2008 Zamek w Białymstoku - fot. ZeroJeden, VI 2008 Zamek w Białymstoku - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Białymstoku - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, VI 2019 Zamek w Białymstoku - Rekonstrukcja planu miasta z końca XVIII wieku według J.Glinki, zaczerpnięte z: 'Zabytki architektury i urbanistyki w Polsce' Warszawa 1986 Zamek w Białymstoku - Drzeworyt według litografii Napoleona Ordy, Tygodnik Illustrowany 1877 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN