blankBiałystok - English versionBiałystok - esk verzeBiałystok - Deutsch

Zamek w Białymstoku

Było tak, że o starostwo knyszyńskie walczyli zbrojnie dawny starosta knyszyński Stefan Bielawski i właściciel dóbr białostockich Piotr Wiesiołowski, syn Piotra Wiesiołowskiego, słynnego "barona na białymstoku", który "wżenił się" w dobra białostockie i przyczynil się do znacznego ich rozwoju, m.in. rozbudował zameczek myśliwski i wzniósł pierwszy drewniany kościół katolicki.
Nie udało się żadnemu z nich, ponieważ ówczesny starosta knyszyński, osadzony na stanowisku przez Henryka Walezego, Jan Zamoyski poślubił siostrę nowego króla, Gryzeldę Batorównę. W związku z tym zachował starostwo knyszyńskie i został hetmanem wielkim koronnym.
W tej sytuacji Piotr Wiesiołowski postanowił, że dołoży wszelkich starań, by osada Białystok stała się ważniejsza od Knyszyna. Zmienił wiarę, z kalwina stał się katolikiem no i zameczek swój drewniany zamienił na solidny, murowany zamek obronny. Zbudował również nowy kościół murowany, który dotrwał do naszych czasów.