blankBiała - English versionBiała - Česká verze

Zamek w Białej

Nazwy podobne do Biała:    Biała Podlaska · Biała Nyska · Biała · Bielsko-Biała · Biała Woda · Białogard · Biały Bór · Białystok ·

kLokalizacja zamku na mapie Polskiiedyś istniał tu zamek zbudowany przez Franciszka Kazimierza Czarnkowskiego kasztelana poznańskiego w początkach XVII wieku. Zamek przechodził przez ręce kolejno Czarnkowskich, Leszczyńskich, Poniatowskich, Radolińskich, Livoniusów, von Moltke i Sachsen-Altenburgów. Po 1893 roku zaniedbany uległ ruinie, później rozebrany. W 1929 roku wzniesiono na tym miejscu nowy budynek.
Zamek w Białej - Północna fasada, fot. ZeroJeden, VII 2009 Zamek w Białej - fot. ZeroJeden, VII 2009 Zamek w Białej - Widok od południa, fot. ZeroJeden, VII 2009 Zamek w Białej - Litografia H.Litzmanna z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera