blankBerdechów - English versionBerdechów - Česká verze

Zamek w Berdechowie

(Berdechów • Trestczyn)

nLokalizacja zamku na mapie Polskia lewym brzegu Białej Dunajcowej przy granicy z Bobową znajduje się stożkowata góra, na której szczycie mieszczą się przykryte ziemią pozostałości prawdopodobnie murów. Niewielkie badania, jakie zostały tu przeprowadzone w 1957 roku odkryły ślady zaprawy murarskiej.
Zamek w Berdechowie - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Berdechowie - Widok na wsgórze od zachodu, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Berdechowie - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Berdechowie - Nierówności górnej partii wzgórza, przykryte ziemia resztki murów, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Berdechowie - Przykryte ziemia resztki murów, fot. ZeroJeden, III 2002, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Berdechowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023 Zamek w Berdechowie - Plan wzgórza zamkowego według Stanisława Kałodziejskiego