blankBarwałd Górny - English versionBarwałd Górny - esk verzeBarwałd Górny - Deutsch

Zamek w Barwałdzie Górnym

Barwałd dolny, średni i górny

trzy wsie, pisane też Berwald, Bernwald, pow. wadowicki, mają 3569 morgów rozl,, 412 domów, 2224 dusz, parafia starodawna (dek. wadowicki) w Barwałdzie dolnym (2430 wiernych), istniejąca przed 1512 r.; kościół drewniany N. M. Panny. Położenie pagórkowate, przy gościńcu z Wadowic do Krakowa. Kamieniołomy. Ponad wioskami, na górze Żar zwanej, widać szczątki dawnego zamku. Mieszkał w nim Włodek Skrzyński, który wspólnie z żoną swą Katarzyną rozbojem się bawił. Po śmierci Włodka, gdy żona jego nie porzuciła swego rzemiosła, została z rozkazu Kazimierza Jagielończyka ujęta i stracona, a zamek zburzony.
Później użył Mikołaj Zebrzydowski gruzów zamczyska barwałdzkiego do zbudowania kaplicy św. Magdaleny na tejże górze, teraz pustelni.