Zamek w Liwie

(opracowywane przez JAPCOKa)
Do tego zamku nie ma jeszcze dodanych legend

Legenda o Żółtej Damie

Jest to legenda jakich wiele. Np. wśród legend o ciechanowskim zamku jest dokładnie taka sama jak ta. Tylko osoby się zmianiają. Na zamku w Liwiu straszy duch Ludwiki Kuczyńskiej, żony kasztelana liwskiego, Marcina Kuczyńskiego.
Kasztelanowej ginęły kolejno pierścienie z brylantami. Mąż zarzucił jej zdradę. Podejrzewał, że pierścienie podarowała swemu kochankowi. Skazał ją na śmierć. Jednakże dał jej szansę udowodnienia swej niewinności, zanim wykonał wyrok. Jeśliby w przeciągu nocy udało się jej przewiercić palcem cegłę, zostałaby uwolniona z podejrzeń, a wyrok śmierci zostałby unieważniony. Próba zakończyła się fiaskiem. Kasztelanową ścięto. Wisoną zrzucano gniazda srocze z okolicznych drzew i tam znalazły się wszystkie zaginione pierścienie. Kasztelan uświadomił sobie rozmiary popełnionego błędu i popełnił samobójstwo.